2013/10/10

"Неразумните" мохикани

Според тълковния речник „мохикан” в преносен смисъл е последен защитник на кауза. В случая благородна. Не само на думи. Напротив, „неразумните” мохикани градят отношения и извършват действия в посока за подкрепа на другите. Без конкретни изисквания или пък очаквания. Рядко срещани люде.
Тъй като настоящето време е изпълнено с „разумни индивиди”, които гледат да са „от полза” преди всичко за себе си, дори и в общуването си, останаха едни самотни представители на доброто племе, които изглеждат някак наивни и леко луди. Те искат да подкрепят хората заради тях самите. Мохиканите уважават чуждите мечти и приемат нещата такива, каквито са. Те обаче са единици и не се замислят твърде за лични ползи.
Познавам няколко „неразумни” мохикани, които не търсят контакти само за ползите си, а защото наистина ценят личността на другите и я приемат безусловно. Такава, каквато е. С всички добри и лоши страни, в своята цялост. Самите мохикани се приемат също по този начин, в своята пълнота и човешки облик.
Голяма грешка е хората да си мислят, че са божества. Не напразно обичам една конкретна мисъл „Помни, че си смъртен”, която си припомням рядко, но живота определено ми я показва често в различни лица на ситуации.
„Неразумните” мохикани се считат за глупави от цялата онази глутница на безскрупулност, използване, премазване, агресия и материална алчност. И какво от това? Именно те спасяват хората от самоунищожение и поредно предателства, защото насочват към истината. Или както казва Анди Андрюс „Направете нещо” е принципът на човечността, макар и наивна в своята същност и някак си недосетлива за „ползите на парите в бизнеса”.

Все пак когато много „неразумни” мохикани се съберат, стават чудеса. Поздравявам всички свои хора от екипа си и малкото си истински приятели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар