2014/01/29

Слушането на сърцето с Роксет


Слушам тази позната на всички стара песен. Повечето я свързват с любов, но аз открих ново нейно значение за мен и сърцето ми. Често пъти хората слушат други и започват да си вярват, че и те искат същото като тях. Далеч не е така. Но винаги принципа "широко затворени очи" е по-удобен от реална битка с несъответствията на желанията в сърцето и това, което реално се случва. Често неслушането или по -скоро нежеланието за чуване води до негативни чувства на завист, на безпомощност, безнадеждност и липса на отговорност.
Хората бягат от недобрата за тях реалност, кой с игри на думи ,кой с компютърни такива или други форми на скриване на главата в пясъка.
Валери си мислеше това, докато пътуваше по служба с междуградския автобус. Слушаше спътниците си, не лично нейни, но присъстващи, в превозното средство. Всички се оплакваха и мърмориха колко бил тежък живота. Няма нищо лесно и леко или поне със сигурност не е безплатно. Нужни са усилия, за да се срещне човек с нелицеприятната си компания, когато е в бедствен, негативен период. Разбира се, че е поучителен, но когато това се случва, е доста болезнен преход. Който обаче е е нужен, за да се продължи напред.
Жената минаваше също през тежък период - предупреждение за уволнени, опити за манипулация от хора, които чрез думите се показваха близки заради лични интереси и неоцеяняване на личността й. Така или иначе, самостоятелното й придвижване водеше до градеж на характера. Това всъщност е най-важното - да се отстояват позиции и да се създаде уникалност, не овчедушие.
Често пъти хаосът води до блокаж, той до защита и прибиране в една видимо удобна черупка, в която обаче положението става още по-зле. В един момент се чувства задушаване до степен, в която изходът е само черупката да се разбие и то на ситни парченца. Някои го наричат лъч светлина или ред.
Валери преживяваше много. Бягаше. Докато в един хубав ден като днешния, не чу отново с други уши песента на Roxette "Listen to Your heart".  Наистина, колкото и човек да се дистанцира от сърдечното си призвание, го спохождат ситуции, които да му покажат ясно къде всъщност да насочи усилията си и колко мъдро е всъщност сърцето му. Всяка негативна на пръв поглед промяна и преживяване са за добро.


Няма коментари:

Публикуване на коментар